Miért kerülendő az antibiotikumos kezelés gyermekkorban?

1016
HOZZÁSZÓLÁS:

Az antibiotikumok úgy működnek, hogy elpusztítják a baktériumokat. Azonban nem tesznek különbséget a különféle baktériumok között, és elpusztítanak olyanokat is, melyekre szervezetünknek szüksége lenne.

Körülbelül egy kilogramm baktérium él bélrendszerünkben – egyik része hasznos, másik kevésbé. Az egészséget támogató és a betegségkiváltó baktériumok közötti arányt az életstílusunk, a stressz-szintünk, az étrendünk, vagy egy esetleges antibiotikum-terápia határozza meg.antibiotikumok-01

Egy pillanatra álljunk meg és nézzük meg, honnan származnak ezek a baktériumok a gyermek fejlődése során. A születés előtt a gyermek bélrendszere steril. A születés során a szülőcsatornából és a környezetből baktériumokat vesz fel. Bélflórájának (bélbaktériumainak) kialakulása ezután nagymértékben attól függ, hogy a gyermeket anyja szoptatja-e vagy mesterségesen táplálja.

A szoptatott gyermekekben a bifidobaktériumok lesznek az uralkodó baktériumok a gyomor- és bélrendszerben. Ezek a baktériumok az újszülöttben savas bélsárt hoznak létre, ezáltal gátolják a káros baktériumok növekedését. Az újszülöttek belének egyéb baktériumai még a lactobacillusok (hasznosak), az enterococcusok, és a coliféle baktériumok.

A mesterségesen táplált gyermekek bélflórája másképp fejlődik. Főleg lactobacillusokból áll, és sokkal kevesebb bifidobaktériumot tartalmaz, valamint jelentősebb mennyiségű enterococcust és coliféléket. Ezt az egyensúlytalanságot említik a mesterségesen táplált gyermekek gyomor- és bélrendszeri fertőzésekkel szembeni nagyobb fogékonysága egyik okaként. Az ilyen fertőzések közepesen súlyos, súlyos hasmenéseket okoznak. A jó hír az, hogy a mesterségesen táplált gyermekeknek ma már adható bifidobaktérium táplálékkiegészítő, ami segít helyreállítani az egyensúlyt.

Miért nem hasznosak az antibiotikumok a vírusok ellen?

A baktériumok egysejtű organizmusok, tartalmaznak sejtfalat, sejthártyát és örökítő anyagot. Az antibiotikumok úgy hatnak, hogy a baktériumsejt különböző részeit károsítják, lényegében elpusztítva azokat.
A vírusok, mint például azok, amelyek a megfázásokat, influenzát, kanyarót, bárányhimlőt okoznak, nem élő sejtek. Nincs sejtfaluk és sejthártyájuk.
Mivel az antibiotikumok a vírusok szerkezetét nem képesek megtámadni, lényegében haszontalanok az ellenük való küzdelemben.

Ha a gyermeknek antibiotikumot adunk, az megzavarja a bélbaktériumok egyensúlyát – mind a hasznos, mind pedig a káros baktériumok nagy százaléka elpusztul. Egy antibiotikum-kúra a jótékony hatású baktériumok, mint például a lactobacillusok és a bifidobaktériumok törzseit hat hónapra vagy akár hosszabb időre is eltávolíthatja a bélből.

Ezeket a jótékony hatású baktériumokat probiotikumoknak nevezzük. Részét képezik a gyermek káros baktériumok, vírusok és gombák, valamint egyéb betegségeket okozó mikrobák elleni első védelmi vonalának. Ezenkívül fontos B-vitaminokat termelnek, javítják az emésztést, növelik a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, és ún. bakteriocineknek nevezett anyagokat is termelnek, melyek természetes antibiotikumokként működnek, és elpusztítják a nemkívánatos mikroorganizmusokat.

1016
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3372

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]