Az antibiotikumok barátok vagy ellenségek?

959
HOZZÁSZÓLÁS:

Az 1950-es évek óta bármilyen bakteriális fertőzésre adott válasz a fertőző ágensek azonnali antibiotikumokkal történő elpusztítása volt. Mára azonban a kórokozók visszatámadtak, s ennek eredményeképpen antibiotikum-rezisztens szuperkórokozók megjelenésével szembesülünk.

A kórokozók fejlett támadási mechanizmusai 

Cikk hirdetés 8.

E kórokozók közül néhány speciális pumpamechanizmusokat fejlesztett ki, amik segítségével gyorsabban fecskendezik ki magukból az antibiotikumokat, mint ahogy azok beléjük kerülnek.

Mások olyan vegyületeket termelnek, melyek képesek a penicillint feldarabolni, vagy vastag sejtfalakat növesztenek, amin az antibiotikum nem képes áthatolni.

Úgy tűnik, hogy minél több antibiotikumot használunk magunkon és az állatokon, a kórokozók annál gyorsabban fejlesztik ki ellenálló-képességüket.

Például a Staphylococcus aureus (SA) nevezetű baktérium – az egyik leginkább fertőzőképes – ma súlyos problémát okoz a kórházi betegek kezelésében.

Az 1940-es években a penicillint csodaszerként üdvözölték az SA elleni küzdelemben, ám a baktérium tizennyolc hónapon belül rezisztenssé vált vele szemben.

1959-ben bevezettek egy új szert a methicillint az SA elpusztítására. Tizennyolc hónappal később ez a szer is vereséget szenvedett, és kifejlődött az MRSA, vagyis a methicillin rezisztens SA.

Manapság a vancomycint, leghatékonyabb antibiotikumunkat használják az SA ellen. Ezek az antibiotikum rezisztens mikróbák olyan komoly problémákat okoznak, különösen a kórházakban, hogy a WHO, az Egészségügyi Világszervezet szerint a kórházi fertőzések 60%-át ma már ezek okozzák. Az Egyesült Államokban évente 14 000 páciens hal meg a kórházakban elkapott olyan fertőzésekben, melyeket antibiotikum rezisztens baktériumok okoznak.

Az állatoknál is sok gondot okoz

Ám nemcsak a gyógyszerként szedett antibiotikumok okoznak gondot. A tenyésztett állatoknak rutinszerűen adagolnak antibiotikumokat, hogy megakadályozzák megbetegedésüket és elősegítsék növekedésüket.

Ezeknek az antibiotikumoknak a lebontási maradékai megjelennek az általunk fogyasztott különféle húsokban és a tejben, s már vannak bizonyítékaink arra, hogy előfordulhat a keresztrezisztencia, vagyis az a jelenség, amikor állatgyógyszerek elleni rezisztencia emberi gyógyszerek elleni rezisztencia kialakulását vonja maga után.

Például az avoparcin, melyet széles körben használnak a sertés- és baromfitenyésztésben, elleni rezisztencia a vancomycin elleni rezisztencia kialakulását segíti elő baktériumokban. 1995-ben egy szalmonellatörzsről, melyet egy gazdaságban izoláltak, azt találták, hogy öt antibiotikum ellen is rezisztens volt.

Az antibiotikumok jövője

Ha továbbra is a jelenlegi arányban használjuk az antibiotikumokat, még több rezisztens baktérium fog megjelenni.

Olyan betegségek, melyekről azt gondoltuk, hogy visszaszorításra kerültek, újra megjelennek. Az elmúlt tíz év során a pestis, torokgyík, sárgaláz, agyhártyagyulladás, influenza és kolera megbetegedések világszerte sok életet követeltek.antibiotikumok-02

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az 1980-as évek eleje óta több, mint harminc új kórokozó jelent meg.

Hosszú távú egészségünk érdekében az antibiotikumok használatának módjában pontosabb megkülönböztetésekkel kell élnünk. Soha nem szabadna vírusfertőzések – mint például a megfázás vagy az influenza – esetén antibiotikumot adni, s csak a kérdéses specifikus baktérium kezelésére kellene használnunk azokat.

Ami a gyermekek egészségét illeti, kell találnunk olyan módszereket, melyek megkerülik az antibiotikumok használatát, hacsak nem feltétlenül szükséges, s természetesebb alternatívákat kell kialakítanunk, melyek segítenek gyermekeink szervezetének fertőzések elleni küzdelmében.

Ha ezt tesszük, immunrendszerük erősebb lesz, és könnyebben leküzdi majd, bármilyen patogén (betegség okozó) baktériummal találkozik is.

959
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3335
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]